Ağrı Valiliği
Ağrı Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Ağrı Valiliği
Ağrı Valiliği

5 HAZİRAN ÇEVRE GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

06 Haziran 2013
5 HAZİRAN ÇEVRE GÜNÜ ETKİNLİKLERİ
5 HAZİRAN ÇEVRE GÜNÜ ETKİNLİKLERİ
5 HAZİRAN ÇEVRE GÜNÜ ETKİNLİKLERİ
5 HAZİRAN ÇEVRE GÜNÜ ETKİNLİKLERİ
5 HAZİRAN ÇEVRE GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

 

 

İl Müdürümüz Sayın Ufuk Nurullah Bilgin 5 Haziran Çevre Günü Etkinlikleri kapsamında yaptığı açıklamada :

"1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde 133 ülkenin katılımıyla yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan bir kararla 5 Haziran Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir.

5 Haziran Dünya Çevre Günü;çevre değerlerinin korunması,çevresel kalitenin iyileştirilmesi,çevre bilincinin geliştirilmesi ve aktif katılım sağlanmasını amaçlayan ulusal ve küresel bir gündür.

Bugün tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde de başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere sivil toplum örgütleri,gençlik grupları,sanayi ve ticaret odaları ve Üniversitelerce çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Birbirinden muhteşem doğal güzellikleri bünyesinde barındıran ülkemize sahip çıkmazsak,çevreyi kirletme pahasına yaşamımızı sürdürürsek,gelecekte kaçınılmaz olarak büyük yıkımlarla karşı karşıya kalırız.

Tabiat sevgisi ve çevre hassasiyeti daima kültürümüzün önemli bir parçası olmuştur.”Bakarsan bağ olur,bakmazsan dağ olur.”atasözümüz emekle,sevgiyle yaşanılan yerin bir cennet köşesine çevrilebileceğini en iyi şekilde anlatır.

 

Ülkemizde bugün ortaya çıkan çevre sorunlarının ana nedenlerinden birisi bilgi edinme ve bilinçlenmede karşılaşılan eksikliklerdir.Çevre bilincine sahip olmayan bir insan,yaşadığı dünyayı kendisinden sonra başkasının da kullanacağını idrak edemez.Halbuki çevre bize geçmişten kalan bir miras değil,geliştirilmesi ve gelecek nesillere devredilmesi gereken bir emanettir.

Bir ilişkiler sistemi olan çevrenin bozulması ve çevre sorunlarının ortaya çıkması genellikle insan kaynaklı etkenlerin doğal dengeyi bozmasıyla başlamıştır.

İnsan yaşamı çeşitli dengeler üzerine kurulmuştur.İnsanın çevresiyle oluşturduğu doğal dengeyi oluşturan zincirin halkaklarında oluşan kopmalar,zincirin tümünü etkileyip bu dengenin bozulmasına neden olmakta ve çevre sorunlarını oluşturmaktadır.

Gelişen  toplumlar ve gelişmekte olan toplumlar sanayileşme ve yeni teknolojilerin kullanımıyla birlikte çevreye büyük zararlar verdiler,geçtiğimiz yüzyılda büyük çevre felaketleri yaşadık,21.yüzyılda başta küresel ısınma olmak üzere daha büyük felaketler kapımızı çalmaya devam ediyor.

Maalesef herşey kirletildi,içinde bulunduğumuz doğa,soluduğumuz hava,içtiğimiz su,hatta hergün baktığımız gökyüzü…

Hava kirliliğinin önüne geçmek için milyonlarca dolar masraf yapmak ve yurt dışına bağımlı enerji kaynaklarını kullanmamız gerekiyor,

Hızlı nüfus artışı ve hızlı kentleşmenin yaşandığı ülkemizdeninsanlarımızın %77 si şehirlerde yaşamaktadır.

Bir taraftan hızlı,düzensiz ve plansız kentleşmenin getirdiği sorunlar,diğer taraftan hava kirliliği,gürültü ve trafik gibi olumsuzluklar insanların hem beden hem ruh sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerdir.

Sahip olduğumuz değerlerin önemini onları kaybetmeden önce bilmeliyiz.Bu topraklarda mutlu bir şekilde yaşayabilmemizin en önemli koşulu çevrenin ve doğal hayatın korunmasıdır.

Havası, suyu,toprağı kirlenmiş ve çölleşmiş bir ülkede başka alanlarda ne kadar büyük başarılara imza atmış olursak olalım sağlıklı ve mutlu yaşamamız mümkün değildir.

“Yaşanabilir çevre ve marka şehirler” vizyonunu benimsemiş bakanlığımız ülke genelinde başlatılan “kentsel dönüşüm” çalışmalarıyla marka şehirler oluşturmaya başlamıştır.

“Yaşanabilir çevre” ile ilgili bakanlığımızın yürürlüğe koyacağı 2 yönetmeliği de sizlerle paylaşmak istiyorum.Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği’nin (AEEE) atıkların geri dönüşümü ve geri kazanımına ilişkin hükümleri içinde bulunduğumuz Haziran ayında yürürlüğe giriyor.Bu yönetmelikle firmalara sattıkları ürünlerin yarısına kadar piyasadaki eski ürünleri toplama sorumluluğu getiriliyor.Belediyelerce nüfus büyüklüklerine göre 1 Mayıs 2013-1 Ocak 2018 tarihleri arasında kademeli olarak getirme merkezleri oluşturularak AEEE (Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya)  toplamaya başlayacaklar.Bu uygulama sayesinde insanımız eski ve kullanmadığı buzdolabı,çamaşır makinesi,cep telefonu,TV,bilgisayar gibi ürünlerden kurtulurken firmalarda yönetmeliğin zorunlu kıldığı geri alım kotasını dolduracaklardır.

Yine Bakanlığımız Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yapacağı değişiklikle 3 ve daha çok katlı binalarda evsel atık ayrıştırma sistemi olacak.Sistem devreye girdiğinde çöpler;evsel atık,plastik,cam,kağıt ve bitkisel atık yağ olmak üzere 5 kategoride toplanacak.

1 litre atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiğini biliyoruz,bu nedenle bu yönetmelik değişikliğinin önemi ortada.2023 yılına kadar atıkların geri dönüşümünden 5 milyar gelir hedeflenmektedir.

Çevrenin öneminin bir kez daha yüksek sesle dile getirildiği bu günde daha güzel bir dünya için,daha temiz bir çevrede  yaşamak için,daha sağlıklı nesiller yetiştirmek için hep birlikte elele verelim diyorum…Bu vesileyle Miraç Kandilinizi de tebrik eder,Hepinize saygılar sunarım." dedi

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır